Sycąca egipska kuchnia

Dużą atrakcją Egiptu jest kuchnia egipska składająca się z owoców morza, grillowanego mięsa, czosnku, cebuli, przypraw.

egipska kuchniaKuchnia egipska jest połączeniem kuchni greckiej, tureckiej, palestyńskiej, libańskiej oraz syryjskiej. Niektóre potrawy przetrwały z czasów starożytnych i nadal goszczą na stołach Egipcjan. Goście spotkają się tutaj z pełną gościnnością, przypominającą sposób zachowania typowe dla wielu polskich domów. Egipska kuchnia nie składa się z wykwintnych potraw, ale dania zaspokajają głód oraz są smaczne. Na śniadanie serwowane są zupy: mulochija z warzywa podobnego do szpinaku, zupa ful z cieciorki, bobu i soku z cytryny. Obiad składa się z warzyw, zimnych sosów, zup, a na główne danie serwuje się mięso z warzywami i chlebem. Na deser podawane są słodycze.

Kolacja nie odbywa się wcześniej niż o godzinie 20.00. Podawana jest wówczas tahina, gęsta pasta z rozgniecionego sezamu, serwowana razem z chlebem. Tuńczyki, strzępiele i sole, czyli ryby, goszczą na egipskich stołach. Również krewetki i kalmary mają swoje miejsce w egipskim jadłospisie. W starożytności ryby były pokarmem ludzi biednych, obecnie natomiast są one strawą dla każdego. Znakomite i popularne wśród turystów są desery. Smaczne są ciastka produkowane z migdałów, cukru i miodu. Miód był popularny już w czasach faraonów, ponieważ wierzono, że produkują go pszczoły, które narodziły się z łez egipskiego boga słońca Re. Miód składano w ofierze na grobowcach faraonów, ponieważ wierzono, że opłaci on spokojną wędrówkę osoby zmarłej na tamten świat. Sezam uprawiano już w starożytnym Egipcie, a produkowano z niego znakomitą, niezwykle smaczną, chałwę. Egipcjanie są muzułmanami i nie piją alkoholu, ale w Egipcie w sprzedaży są piwa Sakkara i Stella.

W starożytności produkowano co najmniej kilka gatunków piwa, o czym świadczą znaleziska archeologiczne. W Egipcie pije się również karkade, czyli napój z hibiskusa, jest on serwowany na gorąco lub na zimno. Napój ten jest bardzo popularny, a kwiaty hibiskusa służące do jego przygotowania są do nabycia na każdym egipskim bazarze oraz w każdym sklepie. Nie należy kierować się egipskim przysłowiem, mówiącym, że kto raz napije się wody z Nilu, ten zawsze do tego kraju powróci, ponieważ nie daje to żadnej gwarancji ponownej wizyty w tym niezwykłym kraju, a czyni prawdopodobnymi jedynie problemy żołądkowe. Przysłowie jednak warto zapamiętać.

5/5 - (2 Głosy)

3 Odpowiedzi do Sycąca egipska kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *